2011. november 19., szombat

Végre TANULOK - azaz figyelek! kutatok! olvasok! és nem érzem elvesztegetett időnek :)

Mondjuk az is jó dolog hogyérdekes cikkekre akadtam (tanuljtanulni.hu; angolnyelvatitas.hu)

És akkor ami megfogott:

"A tanulás legnagyobb akadálya

Történt már egy ismerősöddel olyan, hogy utólag szólt neki valaki, hogy látta az utcán? Kiabált is a túloldalról, de ő nem vette észre! Esetleg veled is megtörtént? 

Nos, ez a tanulás legnagyobb akadálya: falakat emelünk a befogadás útjába, és vakon törünk előre, észre sem véve a használható információmorzsákat. 

Az ”ezt már tudom” szemlélet a legveszélyesebb ellenséged. Személyzeti tanácsadós múltam mutatta meg, hogy ha egy interjún 15 perc alatt nem voltam képes legalább egy dolgot megtanulni az asztal túloldalán lévőtől, akkor nem figyeltem. Ha negyed órát beszélgetsz valakivel, és ebből semmi számodra értékes nem származott, akkor máskor jobban figyelj! 

Értékes tapasztalatokat és ismereteket szerezhetsz pusztán azzal, ha leállsz beszélgetni a szomszéddal! Szívd fel mások ismereteit, mint a szivacs! El kell fogadnod tehát két dolgot: 
- bárkitől, bármilyen körülmények között tudsz tanulni, és ha nem sikerült, a te hibád, mert nem figyeltél az illetőre, 
- sokkal jobb mások tapasztalataiból tanulni, mint saját bőrödet a vásárra vinni. 

Szeretném, ha mostantól minden egyes veled történt dologra alkalmaznád ezt a szabályt. Ha nem tanultál valami értékeset, amiből később értéket tudsz létrehozni, akkor figyelj jobban!"


Forrás: tanuljtanulni.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése